ÎNTREBĂRI FRECVENTE
Care sunt diferenţele dintre psiholog clinician, psihoterapeut şi psihiatru?
PSIHOLOGUL CLINICIAN este absolvent al Facultății de Psihologie, specializat în psihologie clinică. Are rolul de a investiga, testa, evalua şi pune diagnosticul. Este specializat pe evaluarea stării de sănătate mintală a diferitelor categorii de persoane, dar şi pe intervenţii scurte focalizate pe probleme specifice. Îl întâlniţi frecvent în clinici/spitale. Psihologul clinician, în cazul urgenţelor din spital, oferă servicii gratuite.
PSIHOTERAPEUTUL poate să fie absolvent al unei facultăţi cu un alt profil decât psihologia, ca de exemplu: medicină, pedagogie specială, asistenţă socială ori teologie. Acesta trebuie să fie absolvent de un master/formare în psihoterapie. El se ocupă de intervenţia prin mijloace specifice asupra acelor probleme ale omului, care îi perturbă sistematic viaţa psihică, emoţională, socială sau care ating pragul de afecţiune patologică. Psihoterapeutul monitorizează procesul de dezvoltare și optimizare a oamenilor sănătoşi, care se află într-un impas ce le afectează viaţa de zi cu zi. Aici este importantă şi decisivă competenţa de comunicare, de relaţionare şi de ghidare a clientului spre rezultate concrete şi spre găsirea unor soluţii potrivite lui. Chimia dintre client şi psihoterapeut este esenţială şi se merge până acolo încât alianţa terapeutică se rupe când există incompatibilități de acest gen. Relevantă este mai ales capacitatea de a rezona cu clientul şi de a reuşi să îl implice pe acesta în procesul propriu de autovindecare. Implicarea empatică a psihoterapeutului determină o evaluare eficientă a situaţiei clientului, astfel că, ajunge ca în câteva şedinţe să-şi cunoască clientul mai bine decât acesta se cunoaşte pe sine. De aici şi ideea că psihologii citesc gândurile - nu, nu citim gânduri, însă atunci când înţelegem cum funcționează lucrurile, ne permitem să facem câteva previziuni. Relaţia terapeutică se construieşte treptat, de-a lungul mai multor şedinţe, de la 4 în sus, şi se consolidează pe parcurs.
PSIHIATRUL este absolvent al Facultăţii de Medicină, care a urmat un rezidenţiat pe specialitatea Psihiatrie. Prin formaţia sa, el elaborează tulburările psihice mai degrabă dintr-un punct de vedere medical decât dintr-un punct de vedere psihologic. În competența sa intră prevenirea, diagnosticul și tratamentul bolilor psihice. Instrumentul terapeutic principal utilizat de psihiatru este prescrierea medicaţiei potrivite.
Ce se întâmplă în prima şedinţă la cabinet?
În primul rând, ne cunoaştem, discutăm despre motivele care te-au adus la cabinet, ce merge sau ce nu merge bine în viaţa ta şi ce îţi doreşti să schimbi sau să îmbunătăţeşti. Este important să stabilim ce îţi propui să obţii, ce obiective ai şi ce efort eşti dispus să depui pentru a depăşi impasul în care te afli. Vom analiza aşteptările pe care le ai de la terapie şi lucrurile bune pe care consideri că ţi le va aduce în viaţă.
Pentru prima şedinţă este recomandat să aduci cu tine toate resursele tale deoarece o să avem nevoie de ele, pentru că terapia nu înseamnă rezolvarea imediată a problemelor, ci parcurgerea unor etape, aşa cum se întâmplă şi în cazul educaţiei. Înțeleg că acest drum parcurs de tine, va fi uneori anevoios, însă vei fi în siguranţă pentru că rolul meu este acela de a alege calea pentru a te însoți pe drumul tău. Ca psiholog te voi asista o vreme, oferindu-ţi liniştea emoţională de care ai nevoie şi viziunea clară de a vedea lucrurile dintr-o altă perspectivă, oferindu-ţi timp pentru a te reaşeza pe interior, pentru a-ţi analiza și restructura gândurile și comportamentele. Psihoterapia este o muncă de echipă şi am convingerea că, pornind la acest drum, vom găsi împreună soluții pentru problemele tale, şi la sfârşitul şedinţelor să poţi spune că drumul vieții a început să capete un alt sens pentru tine, acel sens pe care ți-l doreai.
Cât durează procesul terapeutic?
În funcţie de problemele cu care vă confruntaţi, parcursul procesului terapeutic poate să difere de la caz la caz, respectiv durata fiecărei ședințe, numărul de şedinţe pe săptămână și perioada totală de timp necesară procesului terapeutic. Acest aspect va fi mai ușor de sesizat de către pacient pe durata demersului terapeutic. Tot procesul va avea loc în ritmul tău, aşa că îţi propun să ai răbdare cu tine şi să îți dai timp atât cât este nevoie. Durata şedinţei este de 45-50 de minute în psihoterapia individuală, 90 de minute pentru psihoterapia de cuplu și 180 de minute pentru terapia de grup.
Ce se întamplă dacă nu mă pot prezenta la şedinţa programată?
Anularea şedinţelor cu minim 24 ore, înainte de ora programată, anulează orice obligaţie financiară. În cazul în care se întâmplă să anulezi şedinţa chiar în ziua programării, vei achita integral şedinţa respectivă deoarece ora aceea a fost rezervată special ţie. Aceste detalii se vor discuta în prima ședință a demersului terapeutic. Dacă sunt prestabilite și discutate la prima întâlnire, aceste aspecte vor asigura o constanță și o stabilitate a terapiei, având un rol deosebit în structurarea relaţiei terapeutice.
Şedinţele de terapie sunt confidenţiale?
Confidenţialitatea este garantată! Însă poate apărea o excepție, și anume când există riscul ca persoana în cauză să-și pună propria viaţă în pericol, terapeutul va face orice demers necesar pentru salvarea vieţii pacientului.