A fi rănit poate reprezenta un moment foarte emoțional în viața unei persoane. Incertitudinea care vine împreună cu un eveniment dureros lasă adesea întrebarea dacă durerea se va sfârși vreodată. Fără îndoială, cu toții am auzit măcar o dată replica: „timpul le vindecă pe toate”. În timp ce intențiile persoanei care spune această replică sunt de obicei bune, nu este întotdeauna ușor să înțelegem ideea că vindecarea va veni cu timpul, sau că va veni vreodată. Adesea, durerea momentului cântărește atât de mult încât nu putem vedea dincolo de ea.
O persoană care a fost rănită poate experimenta multe emoții. În funcție de circumstanțe, poate resimți furie sau frustrare, tristețe sau chiar depresie. Durata de timp necesară vindecării depinde de complexitatea experienței și a împrejurărilor, precum și de prezența unor mecanisme de coping eficiente. Este ok să ne simțim răniți. Este chiar ok să ne simțim supărați. Cu toate acestea, este important să învățăm să ne trăim propria durere pentru a ne restabili echilibrul. Înțelegerea modului în care ne identificăm sentimente și cum ne raportăm la situație ne poate ajuta în procesul de vindecare.
O rană ne poate face să simțim că lumea se mișcă într-un ritm extrem de alert în timp ce noi suntem înghețați în tristețe, dezamăgire și neîncredere. Nu este deloc neobișnuit ca cineva care a fost rănit să spună că singurul lucru pe care și-l dorește este să se simtă normal/ă din nou. De fapt, este un răspuns foarte comun. Răspunsurile emoționale în acest caz sunt adesea complexe și, de cele mai multe ori, este ideal ca ele să fie tratate „strat cu strat”, emoție cu emoție.
Chiar și atunci când o rană este proaspătă și pare insuportabilă, există o modalitate prin care putem începe să ne regăsim echilibrul. Este important să identificăm sursa rănii noastre. Pentru unii dintre noi, această sursă este evidentă. Cu toate acestea, pentru alții sursele sunt multiple și urmele lăsate se întind pe tot parcursul vieții. Fie că este vorba despre un soț înselat, pierderea persoanei iubite sau un eveniment traumatic, durerea este foarte reală. Este important să ne luăm suficient timp să gândim la evenimentele din viața noastră care ne-au provocat această rană. Identificarea sursei durerii ne va ajuta pe măsură ce începem călătoria spre vindecare.
Când ne aflăm în mijocul unui eveniment dureros, simplul fapt că auzim sfaturi precum „lasă timpul să treacă”, „cu timpul te vei simți mai bine” sau „timpul vindecă tot” nu poate decât să ne aducă o sursă semnificativă de stres, peste sentimentele noastre deja rănite. Timpul nu vindecă nimic de unul singur, el nu este psihologul/psihiatrul tău, însă îţi poate fi aliat şi cel mai bun prieten în momentul în care eşti convins că vrei să te vindeci. Timpul face însă un singur lucru – te ajută să suporţi mai uşor o anumită trauma. Asta nu înseamnă că o şi vindecă! Pentru unii, vindecarea vine în etape. Unele dintre aceste etape durează mai mult decât altele. Unul dintre cele mai frustrante lucruri pentru cineva care a fost rănit este atunci când aude în continuare sfaturi despre cum să treacă mai bine peste durere, și că există o „rețetă unică” pentru aceasta. De fapt, nu există. Toată lumea răspunde diferit la durere. Cel mai important lucru însă, este să răspundem. Durerea nerezolvată poate conduce la dificultăți mai târziu în viață și se poate agrava în timp.
Când ne confruntăm cu un eveniment care ne-a rănit, ideea că într-o zi putem trece peste, este un gând plin de speranță. Dorința de a ne simți din nou normali este naturală. În perioada în care timpul nu poate vindeca neapărat toate durerile, el ne va oferi posibilitatea de a ne procesa sentimentele și trăirile. Cu timpul, percepția durerii poate fi modificată, iar aceasta este o parte importantă a procesului de vindecare. Cât timp durează vindecarea? În cât timp vom ajunge să ne simțim mai bine? Nu există nici un răspuns exact la această întreabare și nici o formulă de calcul pentru a determina timpul necesar până vom ajunge să ne simțim din nou bine și „normali”. Fiecare dintre noi procesează gândurile și emoțiile în mod diferit, dar cert este că, în procesul de vindecare este nevoie de ceva mult mai important – este nevoie de tine!