S-ar putea să te fi gândit la un moment dat la ideea de a merge la psihoterapeut, dar totodată să îți fi spus că poate nu este cel mai bun moment chiar acum. Sau poate că te întrebi dacă ar trebui să vorbești cu cineva, dar nu ești convins că acest lucru este o prioritate momentan. A ști când să mergi la terapeut poate fi o chestiune puțin provocatoare, uneori. La urma urmei, cu toții avem o zi proastă sau trecem prin evenimente mai puțin plăcute, dar totuși, cum știm când este momentul să apelăm la un specialist?
Cu toate provocările vieții, este posibil să întâmpinăm probleme în ceea ce privește echilibrarea listei lungi de responsabilități zilnice. S-ar putea să ne simțim stresați și să avem dificultăți în gestionarea și procesarea tuturor emoțiilor și sentimentelor. Și este posibil să nu ne simțim capabili să le facem față în cel mai bun mod; astfel, un terapeut ne poate ajuta să ne conținem, să ne exprimăm și să putem face față tuturor emoțiilor și sentimentelor și ne oferă instrumente valoroase de gestionare a acestora.
Viața este inerent stresantă. Este clar că nu putem scăpa de tot stresul din viața noastră. De fapt, o anumită cantitate de stres este chiar benefică pentru a ne menține activați, focusați și motivați. Dar atunci când începem să avem probleme de gestionare a stresului, este util să discutăm cu cineva. Stresul ne poate provoca o varietate de probleme atât fiziologice, psihice cât și emoționale. Un psihoterapeut ne poate ajuta să învățăm și să ne dezvoltăm abilități sănătoase de gestionare a stresului și de rezolvare a problemelor, astfel încât să putem elimina anumite aspecte stresante ale vieții.
Emoțiile mai puțin confortabile și benefice, cum ar fi anxietatea, furia și tristețea pot fi foarte greu de gestionat. În acest caz, psihoterapeutul ne poate ajuta să descoperim tehnicile specifice de getionare a acestor emoții, tehnici individuale și specifice fiecărei persoane. De asemenea, el ne poate oferi strategii de reducere a nivelului de anxietate și tristețe, care ne vor face să ne simțim mult mai bine într-un timp foarte scurt. Indiferent de emoțiile cu care ne luptăm, un psihoterapeut ne ajută să ne dezvoltăm un plan, pentru a fi siguri că emoțiile negative resimțite nu ne vor mai afecta starea de bine.
De la obiectivele de pierdere în greutate până la obiective financiare, există o mulțime de lucruri care pot sta între noi și succesul nostru. Și dacă ne chinuim să depășim anumite obstacole, un terapeut ne poate ajuta să ne ușurăm munca. Profesioniștii din domeniul sănătății mintale pot aborda o varietate de probleme cum ar fi: problemele ce țin de motivație, perfecționism, auto-sabotaj, dependențe, neîncredere în sine.
De multe ori putem întâmpina dificultăți în relația de cuplu sau în relațiile interpersonale, cu colegii de serviciu, prietenii, familia. Probleme legate de atașament, dificultatea de a fi asertiv, de a nu ști când să spunem nu și teama de confruntare sunt doar câteva. În acest sens, un psihoterapeut ne poate ajuta să descoperim problemele care interferează cu relațiile noastre și ne ajută să identificăm noi abilități și instrumente de care avem nevoie pentru a forma și menține relații sănătoase. Astfel putem descoperi cum să punem limite sănătoase pentru a fi mai fericiți în relație, motivele pentru care ne auto-sabotăm anumite relații și ingredientele cheie pentru o relație de succes.
Începerea unui nou loc de muncă, mutarea într-un alt oraș, binecuvântarea de a deveni părinte, sau încheierea unei relații sunt doar câteva exemple de evenimente majore din viață care ne pot schimba și pot aduce o cantitate semnificativă de distres în viața noastră. A vorbi cu un specialist despre toate acestea este vital, deoarece el ne va putea oferi sprijinul emoțional necesar pentru a putea face față și de a ne putea adapta tuturor acestor evenimente.
Evenimentele traumatice, cum ar fi experiențele aproape de moarte, moartea cuiva drag, abuzul fizic sau emoțional sunt evenimente la care oamenii răspund în mod diferit și, uneori, apar reale probleme de procesare a acestora. Un terapeut ne poate ajuta să facem față tuturor acestor evenimente. Este vital în cazul unui eveniment traumatic să apelăm la un specialist, deoarece acest lucru va împiedica dezvoltarea unei tulburări posttraumatice și ne ajută să ne recăpătăm echilibrul emoțional.
Alte semnale majore prin intermediul cărora ne putem da seama că este momentul să apelăm la un psihoterapeut sunt: tulburările legate de somn sau apetit, incapacitatea de concentrare la locul de muncă și de îndeplinire a sarcinilor de serviciu, productivitate scăzută, tendința și nevoia de a ne izola de ceilalți, pierderea interesului pentru activitățile care altădată ne bucurau, abundența gândurilor negative, sentimentul că suntem copleșiți de probleme.